Grote wens in vervulling in Leppehiem

De bewoners van Leppehiem konden Sinterklaas een wens doen. Voor mevrouw Pietje vd Mei-Lemstra ging een lang gekoesterde wens direct de volgende dag al in vervulling: in Fries kostuum rondlopen. Ze had reeds vele poppen in Friese klederdracht gestoken, maar zelf had ze het nog nooit gedragen.

Enige weken geleden trad de Tjongerskotsploech op voor de bewoners van Leppehiem. De Sint had de link met deze dansgroep dan ook al gauw gelegd. Gelukkig was een van de dansparen bereid om zich hier voor in te spannen en de kleding met sieraden beschikbaar te stellen. Zo togen Joukje en haar man Maarten ’s ochtends in alle vroegte bepakt en bezakt vanuit Fochteloo naar Akkrum, Aaltsje, de Akkrumer muzikante van de Tjongerskotsploech, in hun kielzog.

Met vereende krachten werd mevr. vd Mei tot in de finesses gekleed: schoenen met zilveren gespen, ‘kantsjebroek’, vele rokken, jak, schort en tipdoek, complete hoofdtooi en natuurlijk vele sieraden, zoals oorijzer, halssnoer, châtelaine en beugeltas. Een hele klus voor een dame van 92 jaar, maar ze doorstond het graag.

Als een volleerd mannequin toog ze na het kleedfeest, dat minstens een uur in beslag had genomen, in vol ornaat door Leppehiem, de eveneens in Fries kostuum gestoken Maarten als steun en toeverlaat aan haar zijde. Ze had zich ’s nachts al afgevraagd of ze wel met zulke lange rokken achter haar rollator kon lopen, maar dit was gelukkig niet nodig.

Mevr. vd Mei genoot met volle teugen, de overige Leppehiembewoners genoten mee. Een dag om nooit te vergeten. De vele foto’s die er zijn gemaakt zullen haar geheugen ondersteunen.

7-12-2016