Nieuws

Grote wens in vervulling in Leppehiem

De bewoners van Leppehiem konden Sinterklaas een wens doen. Voor mevrouw Pietje vd Mei-Lemstra ging een lang gekoesterde wens direct de volgende dag al in vervulling:
Lees meer >

Boerebrulloft Joure 2010

In 2010 was het weer de beurt aan de Tjonger Skotsploech om haar medewerking te verlenen aan de jaarlijkse Boerebrulloft in Joure. Altijd weer een optreden waar de leden naar uit zien.
Lees meer >


Uitje 2010

Uitje 11 juli 2010 - Ossenzijl. De Tjonger Skotsploech sluit haar seizoen af met een gezellige middag en avond. Een gezellig "onderonsje" met een mooie vaartocht door de Weerribben en dan lekker aan de barbeque.


Heerenhage - 9 maart

Op 9 maart j.l. ging onze groep naar Serviceflat Heerenhage in Heerenveen.
Niet voor de eerste keer, want we komen hier al regelmatig mogen we wel zeggen.
Altijd een plezierig optreden waarbij ook onze show niet ontbreekt.
Op één van de foto's onze straatmuzikant die zich helemaal inleeft in zijn rol met oude liedjes van vroeger, en de bewoners zingen van harte mee.

Educatieve morgen

De Tjonger Skotsploech gaat een enkele keer naar scholen om een educatieve morgen te verzorgen, om zo de jeugd onze folklore bij te brengen.
Men zegt wel: jong geleerd is oud gedaan.
Wij hopen dat we zo ook jongeren warm kunnen maken voor dit stukje geschiedenis, zodat het niet verloren zal gaan.

Flaeijelfeesten te Nieuwehorne

Nieuwehorne

Op zaterdag 27 september 2008 ontvingen we in de Koningshof te Heerenveen de dansgroep "de Korenaer" uit Almelo.
De ontvangst was met koffie en krentebrood.
Foto's >>>

Tradities en Rituelen

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur stelt een lijst samen met honderd belangrijke gewoonten, gebruiken, tradities en rituelen. Deze lijst willen zij gebruiken om in het Jaar van de Tradities in 2009 een boek uit te geven waarin die gebruiken worden beschreven. Te denken valt aan geboorte-, huwelijks-, begrafenisgebruiken, klederdrachten, viering van kerstmis, sinterklaas, verjaardagen etc.


"Het Schrale Eind"

Het Schrale Eind, een reis langs de bedwongen Zuiderzee.
Wrakken tussen opschietend graan, aangespoelde kadavers van bruinvissen, verlaten rokerijen: overal zag je het einde van de Zuiderzee. Bas Sleeuwenhoek trok langs het IJsselmeer en interviewde meer dan honderd kustbewoners over de aanleg van de Afsluitdijk. Vissers, stropers, jagers en boeren vertellen over hun geboortegrond, het mysterie van de natuur, de klederdracht en de armoede. Ze vertellen over de grote omwenteling: de aanleg van de Afsluitdijk, het dode water, de muggenplagen en de komst van de snoekbaars en de paling.
Het Schrale Eind, een reis langs de bedwongen Zuidzee is een Oer-Hollands boek vol Oer-Hollandse anekdotes en prachtige levensverhalen.

Belangstellenden kunnen ook de website van de uitgeverij Grintfisker bekijken.