Folkloristische dansgroep

Geschiedenis

De Tjonger Skotsploech is opgericht in 1974 in Oldeholtwolde. Dit dorp ligt ten zuiden van het riviertje de Tjonger. Daaraan heeft de dans- en showgroep haar naam ontleend.
Tien jaar later verplaatste de skotsploech haar standplaats van de gemeente Weststellingwerf naar de gemeente Heerenveen.
Bij binnen- en buitenlandse folkloristen is de naam Heerenveen beter bekend dan Oldeholtwolde, vandaar.
Met name de Scandinavische dansgroepen kennen Heerenveen vanwege het ijsstadion Thialf.

Kostuum en sieraden

De dansers van de groep gaan gekleed in oud Fries kostuum, geheel identiek aan wat omstreeks 1850-1860 door de rijke boerenstand in het Friesland van toen werd gedragen.
De welstand van de boerenbevolking rond 1850, komt tot uiting in de unieke kleding die door de Tjonger Skotsploech Heerenveen in ere wordt gehouden. Dankzij de boterexport, die toen zijn hoogtepunt kende. In hun kleding en aan hun exclusieve sieraden kwam dat tot uiting.

Bijzonder zijn de kostbare sieraden van de dames , zoals de zilveren beugeltas , - chatelaine , gouden halskettingen, - armbanden en het het breed gouden of zilveren oorijzer (een kap die het gehele hoofdhaar bedekt).
De heren gaan gekleed in zwarte fluwelen kniebroek met daaronder blauwe kniehoge kousen, een halflange zwarte jas en een hoge dofzwarte hoed. Het geheel is versierd met zilveren knopen, - gespen, - signetten met horloge, of een horloge aan een ketting danwel een zilveren chatelaine met zegelstempels.

Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland

De Tjonger Skotsploech is aangesloten bij de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland.
De doelstelling van de Federatie is onder andere het opwekken van begrip en belangstelling voor de oude volkscultuur en de bevordering daarvan, met name zoals deze tot uiting komt in muziek en dans, volkskunst, streektaal, ambacht, gildewezen, sport en spel.

Programma

De Tjonger Skotsploech verzorgt, met haar accordeon-muzikante , een avondvullend cultureel programma.
Het is een dansprogramma aangevuld met een show van kostuums uit de jaren 1780 tot 1950.
Voor een show wordt een keus gemaakt uit een 20-tal kostuums.

Doelgroepen

Onze optredens zijn bedoeld voor bedrijven, verenigingen, scholen, instellingen voor o.a. senioren, culturele en/of folkloristische manifestaties (dansfestivals bijvoorbeeld), braderieën, feesten en partijen, enz.
In onderling overleg kan een wenselijk programma worden gemaakt.

Nieuwe dans- en showleden en muzikanten

Nieuwe leden zijn hartelijk welkom.
Zij kunnen zich op elk moment aanmelden.
Deelnemen aan een show van authentieke kleding, of kleding gemaakt naar originele voorbeelden, van 1780 tot 1950, kan ook.
Het is bovendien een fijn alternatief voor de leden die niet (meer) kunnen of willen dansen, om welke reden dan ook.

De kostuums zijn in het algemeen eigendom van de dansers.
De kleding van de showgroep is grotendeels eigendom van de Tjonger Skotsploech.
Nieuwe leden worden door het bestuur met raad en daad bijgestaan. Voor het aanleren van de dansen zijn afspraken te maken voor persoonlijke training.
Na getoonde speel- of dansvaardigheid en het compleet hebben van een kostuum, kunnen ze meedoen met een dans- of showoptreden.
Nieuwe muzikanten zijn ook van harte welkom.

Informatie lidmaatschap en optredens

Nieuwe leden, muzikanten, of dames en heren met interesse voor de showgroep kunnen alle gewenste informatie krijgen.
Dit geldt ook voor aanvragen voor optredens.

Contact